Antivirusni program

Zakaj (službeni) računalnik potrebuje antivirusni program?

Rubrika: ZANIMIVOSTI
Ključne besede: najpogostejše grožnje na spletu, kraja identitete, spletne goljufije, spam, spletno ribarjenje, Kaj se lahko zgodi, če nimamo kvalitetnega antivirusnega programa, Kako najbolje zaščititi svoj računalnik.
Vir: Informiran.si
Datum: 11 2013

Slovenski pregovor pravi “Po toči zvoniti je prepozno”. Še posebej to velja pri zaščiti naših podatkov na našem računalniku.

Verjetno si ne podjetje ne zaposleni ne želita hudih posledic, kot sta denimo izguba vseh podatkov v bazi, izguba dokumentov, kontaktov…, ki lahko celo ogrozijo samo poslovanje podjetja.

V naslednjem članku si bomo pogledali katere so najpogostejše grožnje na spletu, kakšne so lahko posledice, če ne poskrbimo za varnost svojih podatkov, ter kako ubraniti svoj računalnik.

 

Kakšne so najpogostejše grožnje na spletu?

Groženj je veliko in že sam podatek, da se nezavarovan računalnik priključen v svetovni splet okuži v manj kot 2 minutah pove veliko.

Najpogostejše grožnje so:

  • Phising oz. spletno ribarjenje.
  • Cilj je pripeljati uporabnika na lažna spletna mesta namenjena kraji gesel in uporabniških podatkov.

  • Kraja identitete.
  • Z zlonamernim programom/malware (črvi, trojanski konji, bootneti) okuženi računalnik napadalcu omogoča izrabo računalnika v namene razširjanja okužb na ostale računalnike v omrežju in spletu. Omogoča tudi prevzem identitete uporabnika ter pridobitev osebnih podatkov, gesel za e pošto in gesel za dostop do različnih storitev v spletu vključno s plačili.

  • Spletne goljufije.
  • Goljufi preko lažnih oglasov za prodajo in izredno ugodnimi ponudbami za nakup želijo in poskušajo priti do vašega denarja.

  • Spam oz. neželjena elektronska pošta.
  • Elektronska pošta vseh mogočih oblik, ki želi uporabnika pripeljati do spletnih strani za nakup določenega izdelka ali storitve.

 

Kaj se lahko zgodi, če nimamo kvalitetnega antivirusnega programa?

Neuporaba antivirusne zaščite oz. uporaba nelegalne (crack) kopije ima za uporabnika več posledic.

Skratka VELIKO škode.

Izguba ali izbris podatkov, nedelovanje računalnikov, prevzem identitete uporabnika, uporaba uporabnikovih plačilnih kartic, uporaba uporabnikovih certifikatov za prijavo v plačilni promet, zloraba uporabniškega profila za prijavo v različna družbena omrežja in uporaba podatkov pri pošiljanju SPAM e pošte.

Tudi naše domove, hiše in stanovanja zaklepamo ter uporabljamo še cel kup drugih varnostnih elementov ( alarmi, kamere), ki vsiljivcem preprečujejo dostop.

 

Kako najbolje zaščititi svoj računalnik?

Okužbam z računalniškimi virusi se lahko izognemo z uporabo protivirusnih programov.

Čeprav je to danes nujna zaščita, se moramo zavedati, da nas v vseh primerih le ne more ubraniti.

NIKOLI ne odpirajte elektronske pošte in priponk elektronske pošte od naslovnikov, ki jih ne poznate oz. jim ne zaupate.

NIKOLI ne odgovarjajte na elektronko pošto, kjer se od Vas zahteva pošiljanje vaših podatkov o plačilni ali kreditni kartici. BANKE (nobena) tega od svojih komitentov ne zahteva.

Uporabljajte le licenčno programsko opremo.

Izogibajte se namestitvam raznih preizkusnih programov, različnih ohranjevalnikov zaslona in podobnim aplikacijam. Te aplikacije(programi) v večini primerov vsebujejo zlonamerne programe, adware in spyware. Ti programi vohunijo in spremljajo vaše navade v spletu in vam na osnovi le teh pošiljajo različna reklamna in oglasna sporočila.