Zemljiškoknjižni izpisek

Kje dobiti brezplačen izpisek iz zemljiške knjige (zemljiškoknjižni izpisek)?

Rubrika: PODJETNIŠTVO
Ključne besede: zemljiškoknjižni izpisek, dostop do elektronske zemljiške knjige, brezplačna registracija in prijava v elektronsko zemljiško knjigo, dostop, vpogled, pridobitev zemljiškega izpiska
Vir: Informiran.si
Datum: 10 2013

 

Marsikdo ne ve, da je možno zemljiškoknjižni izpisek pridobiti povsem brezplačno preko spleta v le nekaj minutah.

Zato je zelo priporočljivo, da preden se lotite poslovanja z nepremičnino, preverite kdo je lastnik, so na nepremičnini vpisana kakšna bremena, je lastnik, od katerega kupujete nepremičnino, res tudi v zemljiški knjigi vpisan kot lastnik,…?

V naslednjem članku, bomo po korakih pregledali, kako preko spleta poiskati prave podatke o nepremičnini, ter kako preveriti podatke o nepremičnini oz. pridobiti zemljiškoknjižni izpisek.

 

1. Dostop do elektronske zemljiške knjige

Elektronska zemljiška knjiga Vam je na voljo na spletnem naslovu: https://evlozisce.sodisce.si/esodstvo/.

 

2. Brezplačna registracija in prijava v elektronsko zemljiško knjigo

Da bi lahko pridobili izpisek iz zemljiške knjige, morate najprej opraviti brezplačno registracijo. Če ste že registrirani, ta korak preskočite in nadaljujete na prijavo.

 1. Izberete možnost: “Prijavi se kot registriran uporabnik”.
  Izberete možnost: Prijavi se kot registriran uporabnik
 2. Nato zberete možnost: “Nov uporabnik”, ter se registrirate. Na e-naslov, ki ga boste navedli, boste prejeli geslo za prijavo.
  Nato zberete možnost: Nov uporabnik
 3. Ko prejmete geslo, se prijavite s svojim e-naslovom in geslom.
  Ko prejmete geslo, se prijavite s svojim e-naslovom in geslom

 

Dostop do elektronske zemljiške knjige

 1. Ko ste prijavljeni izberete: “Izberi e-opravila kot Registriran uporabnik”.
  Izberi e-opravila kot Registriran uporabnik
 2. Nato izberete: “eZK-opravila – zemljiška knjiga”.
  eZK-opravila – zemljiška knjiga
 3. Prepišete varnostno kodo.
  Prepišete varnostno kodo

 

Vpogled v zemljiško knjigo – pridobitev zemljiškoknjižnega izpiska

 1. Ko ste v sistemu, se Vam odpre več možnosti vpogleda. Za običajno uporabo zadostuje običejen zemljiškoknjižni izpiesk iz zemljiške knjige. Za običajen zemljiškoknjižni izpisek izberete prvo možnost: “Redni izpis iz zemljiške knjige”
  Redni izpis iz zemljiške knjige
 2. Sedaj izberemo tip nepremičnine, ki nas zanima. Je to parcela, stavba…, ter vpišemo podatke o nepremičnini. Če zahtevanih podatkov o nepremičnini nimamo, jih lahko poiščemo na spletnih straneh Geodetske uprave. Kako to storite, si preberite v članku: Kje dobiti podatke o svoji nepremičnini? Ko vnesemo podatke o nepremičnini, kliknemo gumb: “Prikaži v pdf obliki”.
  Izberemo tip nepremičnine in vnesemo podatke

 

Zemljiško knjižni izpisek

V pdf-ju se Vam odpre zemljiškoknjižni izpisek. Tu je navedeno, kdo je vpisan kot lastnik, ali so na nepremičnini vpisane kakšne druge pravice, služnosti, hipoteke,…
Opozoriti je potrebno tudi na Poseben ID znak nepremičnine. Sestavljen je iz števlike katastrske občine in številke stavbe. Ta znak je pomemben predvsem, ko prodajate ali podarjate nepremičnino, oz. ko se želite vpisati kot nov lastnik.

Ta ID znak je namreč obvezna sestavina zemljiškoknjižnega dovolila, in jo morate obvezno vnesti, ko denimo sestavljate pogodbe za prodajo ali podaritev nepremičnine (e-obrazci za sestavo nepremičninskih pogodb).

Redni izpis iz zemljiške knjige