Prezadolženost

Rubrika: RAČUNOVODSTVO IN FINANCE
Ključne besede: Kako iz finančne krize, Kaj storiti ob prezadolženosti, Pomoč pri zadolženosti, Osebni stečaj zaradi zadolženosti
Vir: Informiran.si
Datum: 11 2013

Gospodarska kriza pošteno kaže zobe in vse več posameznikov se sooča z vsehujšo finančno stisko.

V takšni situaciji je najslabša izbira pasivnost in vdaja v usodo. Čeprav ne vedno, pa se včasih da storiti marsikaj, da se iz finančne krize izvlečemo in tako poskusimo zaživeti normalno življenje.

V naslednjem članku si bomo pogledali nekaj nasvetov kaj storiti, ko se soočamo z prezadolženostjo, ki se morda na prvi pogled zdijo banalni, ampak pogosto pomenijo razliko, ali se bomo iz finančne krize izkopali ali pa bomo potonili še globlje.

Ne ignorirajte upnikov

Zavedati se morate, da upniki ne bodo kar tako pozabili svojih terjatev. Predvsem so pomembni upniki, in terjatve, povezani najnujnejšimi obveznostmi, ki bistveno vplivajo na Vaše življenje (kredit, najemnina, ogrevanje,…).

Najslabše, kar lahko v tej situaciji storite je, da si zatisnete oči in poskušate temu “ubežati”.

V takšni situaciji je oblikovati načrt in vzpostaviti komunikacijo s svojimi dolžniki. Tu je potrebno poudariti, da je bistvenega pomena pravočasno in proaktivno ukrepanje z Vaše strani.

Poskusite skleniti dogovor z Vašimi upniki

Čeprav ne vedno, pa se včasih le da skleniti dogovor z upnikom o reprogramiranju Vašega dolga.

To pomeni, da se z upnikom dogovorite, za obročno odplačilo, odlog ali pa celo odpis dolga.

e-obrazec: Prošnja dolžnika za obročno odplačilo / odlog dolga

V primeru, odplačila kredita, takoj ko vidite, da le-tega ne boste mogli odplačevati, kontaktirajte banko in se poskusite dogovoriti za reprogramiranje. Če ste dohodek izgubili le začasno, bodo morda pristali na zamrznitev odplačevanja. Če pa so se Vam dohodki zmanjšali, se poskusite dogovoriti za manjše mesečne obroke, ki jih boste zmogli.

Pri dogovarjanju se postavite v vlogo upnika in poskusite razumeti, da upnikov cilj ni Vaš finančni zlom, ampak želi zgolj poplačilo svoje terjatve.

Zato je bistveno, da ste v očeh upnika kredibilni in da uvidi, da bo v konkretnem dogovoru z Vami dejansko poplačan. Večini upnikov je jasno, da je bolje, da z dolžnikom doseže dogovor, ki ga dolžnik dejansko lahko izpolni, kot pa da se njegove terjatve kopičijo do te mere, da jih dolžnik ni več zmožen poplačati.

Zato bodite v takšni situaciji Vi tisti, ki storite prvi korak. Kontaktirajte upnika, mu predstavite situacijo in predlagajte konkretno rešitev, kako boste svoj dolg poplačali.

Vprašajte se, komu bi kot upnik v takšni zadevi raje ugodili? Nekomu, ki se je izogibal Vašim klicem, opominom in se Vam je oglasil šele, ko ste začeli rubiti njegovo premoženje. Ali nekomu, ki Vas je poklical sam, Vam razjasnil situacijo in ponudil konkreten predlog, kako Vam namerava poplačati dolg?

Izvršba

Še vedno pa se pogosto zgodi, da upniki takšni prošnji ne ugodijo in rezultat je sodna izterjava – izvršba. Če pride do dejanske izterjave, boste poleg dolga nosili tudi stroške izvršbe in obresti, ki v veliko primerih hitro presežejo začetni dolg.

Tudi v postopku izvršbe bodite na tekočem z samim postopkom in v primeru, da je to potrebno ukrepajte.

Več o tem si lahko preberete v članku: Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba.

Osebni stečaj

Osebni stečaj je pogosto zadnja možnost, h kateri se lahko zatečete. Stečajni postopek ustavi vse izvršilne postopke, ki tečejo proti Vam, saj se te terjatve rešujejo v postopku stečaja.

V osebnem stečaju se poskuša skozi sam postopek v največji možni meri poplačati Vaše dolgove, ter posledično omogočiti, da lahko po zaključku stečaja, spet zaživite normalno življenje.

Vendar pa se morate zavedati, da boste v primeru, da se zanj odločite izgubili svoje premoženje, saj se bo le-to uporabilo za poplačilo Vaših upnikov.

Več o tem si lahko preberete v članku: Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

e-obrazec: Predlog za osebni stečaj

e-obrazec: Poročilo o stanju premoženja in izjava o morebitnih ovirah za odpust obveznosti

Poiščite pomoč

Čeprav je to za marsikoga najtežji korak, pa je včasih nujno poiskati pomoč.

Bodisi pri humanitarnih organizacijah, bodisi na Centru za socialno delo.

Ker se marsikdo boji zaprositi za socialno pomoč, ker bi jo moral vračati, je potrebno omeniti, da prejemniku socialne pomoči ni potrebno vrniti. Je pa res, da jo bodo verjetno morali vrniti njegovi dediči, če bo prišlo do dedovanja njegovega premoženja.

Več o tem si lahko preberete v članku: Kdaj je potrebno vrniti socialno pomoč?